Specificitatea zodiilor – Continuare

SCORPION

Scorpionul este martorul mortii vegetatiei iar aceasta moarte necesara este aparenta, superficiala. Viata continua sub pamant, in secret. Puternice miscari interioare ale materiei in putrefactie nasc noi forme de viata. De aici notiunile de transformare, metamorfoza si transmutatie caracteristice zodiei scorpion. De aici ideile de fecunditate interioara, de putere ascunsa de sexualitate. Scorpionul controleaza continutul pelvian, adica colonul sigucoid, rectul, anusul, vezica, uretra si organele genitale interne si externe, sinusurile si nasul. Din punct de vedere fizic, cel mai frapant este magnetismul pe care-l degaja subiectul marcat de scorpion, in special la nivelul privirii care este patrunzatoare, incisiva, hipnotica. Puterea interioara se poate exterioriza intr-o activitate sexuala intensa, uneori pervertita, ea poate fi deasemni, pusa in serviciul unui scop anume, a unei ambitii pentru care subiectul va consimti la orice sacrificii, chiar la uneltiri. Miscarile emotionale interioare sunt puternice dar ascunse. Este o fiinta greu de inteles sau de sondat. Capacitatile sale de a-i influienta si a-i folosi pe altii sunt marcante. In caz de disonanta, subiectul poate tinde spre fobie, perversitate, tulburare interioara, autodistrugere sau revolta.

SAGETATOR

Sagetatorul corespunde planului, acela al unui nou ciclu de viata, conceput in secret de scorpion dar care ramane deocamdata mai mult un ideal decat ceva concret. Dupa focul exploziv al berbecului si focul stralucitor al leului, aici este vorba mai degraba de un foc indepartat sau inaltator, de o licarire prin tenebre care ghideaza pasii calatorului.Sagetatorul corespunde bazinului, soldurilor, discului intervertebral L-S, sacrului, coccisului, feselor si coapselor. Din punct de vedere fizic, Sagetatorul se apropie de tipul sanguin, dar cu o dezvoltare accentuata a coapselor si feselor in raport cu regiunea toracica. Din punct de vedere psihologic, este un idealist dotat cu un optimism robust. Bine adaptat la mediul sau, nu va ezita totusi sa se opuna ordinii stabilite daca el considera ca este in contradictie cu idealurile sale. Are un gust deosebit pentru aventura, fie in lumea exterioara (calatorii, descoperiri, etc), fie in lumea interioara (cautari spirituale sau morale). In caz de disonanta, aceasta energie se poate transforma in revolta, in pasiuni necontrolate sau bulimie.

CAPRICORN

Capricornul este martorul apogeului intunericului. Odata cu el incepe domnia frigului si a lipsurilor de tot felul. Este domeniul steril al linistii si al noptii. Aceasta corespunde si cu o concentrare, cu un repaos necesar inaintea unui nou impuls. In capricorn nu se pastreaza decat, strictul necesar continuarii vietii, dara aceasta condensare implica si o puritate si o inalterabilitate care sunt deasemeni caracteristici ale capricornului. Este frumusetea, dezgolirea, simetria si raceala cristalului, materia intr-o forma perfecta. Capricornul corespunde genunchilor, atat din punct de vedere osos cat si articular si musculotendos.. Capricornii sunt ososi si dau impresia de rigiditate, Aceasta rigiditate se poate aplica si mentalului, subiectul cantonandu-se cu usurinta in dogme sau in fanatism, si este foarte greu de influientat. Emotia este adesea refulata pentru a lasa loc cu prioritate rationamentului. Ca si cristalul, personalitatea este formata din fermitate si aplomb, Capricornul este tenace si cardinalitatea sa se exprima mai mult in lumea ideilor sau a muncii decat in domenii emotionale cum ar fi arta si sexualitatea. In caz de disonanta, acest dinamism se poate exprima printr-un exces de ascentism, de inchidere in sine, sau printr-o ambitie inversunata, o aviditate de nestapanit sau un fanatism exarcerbat.

VARSATORUL

Varsatorul simbolizeaza universalitatea materiei. Individul ia cunostinta de apartenenta lui la o colectivitate, la un mediu si renunta la egocentrismul sau pentru a se darui unei cauze mai cuprinzatoare, in natura, fiecare germen care primeste lumina are doze crescande, dar echivalente. daruirea de sine si renuntarea sunt valori apropiate de energia lui Saturn , primul patron al Varsatorului. Uranus cel de-al doilea patron, se apropie de tendinta colectivista si descentrilizatoare a semnului. Varsatorul corespunde gambelor si gleznelor.Daca planeta Saturn predomina, psihicul este mai detasat de lume si de pasiunile sale. Daca Uranus predomina, subiectul, plin de voiniciune si miscare, este cu siguranta un nonconformist  sau un inovator. El cauta neobisnuitul, aventura. El este intotdeuna in avangarda, in afara drumurilor batatorite. La ambele tipuri, notam valori de altruism si o greutate in a-si asuma sarcinile zilnice. In caz de disonanta, dinamismul acesta poate evolua spre o detasare excesiva fata de bunurile materiale si spre o anadaptare la normele sociale, spre un conportament excentric sau revoltat.

PESTI

Pestii fac trecerea de la iarna la primavara. El incheie o miscare dar pregateste o alta. Pestii, exprima Apa universala care acopera totul, apa ploilor care fertilizeaza inaintea unei noi cresteri. Spre deosebire de Fecioara, unde totul este cantarit si etichetat, aici ne aflam in domeniul gloabalului, al totalitatii, a ceea ce nu poate fi abordat prin rationament ci doar captat prin intuitie, prin perceptie directa. Semnul Pestilor corespunde picioarelor. Cei dominati de Pesti tind sa fie relaxati, chiar molateci. El da impresia de prea mare fluiditate, miscarile lui sunt suple si lipsite uneori de voiniciune. Ochii sunt departati, privirea pare diluata si uneori lipsita de fixitate, de concentrare. Aceasta lipsa de concentrare se regaseste adesea, la nivelul mentalului, individul putand sa se piarda intr-o reverie incetosata si astfel sa se indeparteze sau sa fuga de realitate, indeosebi de problemele si obligatiile materiale, considerate prea pamantesti. Impresionabil, subiectul este foarte sensibil la ambianta si se orienteaza in viata mai degraba in functie de simtirile sale decat de gandire. Disonantele intaresc tendintele la visare si la dizolvare in ceturile psihice, precum si spre incapacitatea de a judeca limpede si precis.download

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s