Decalogul Chomsky ( merita citit)

  1. Poporul trebuie sa aibă mereu mintea ocupata cu altceva decât cu problemele lui adevărate

 

Pentru aceasta: Să distragi permanent atenția de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoțional.

 

  1. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai națiunii

 

Pentru aceasta: Inventează false amenințări, ori creează probleme grave, care îngrijoreaza real și angajează opinia publică, iar apoi oferă soluțiile.

 

Un exemplu: Favorizează insecuritatea cetățenilor, apoi guvernarea providentială salvează națiunea în temeiul legilor represive cerute de popor, cu prețul limitării propriilor libertăți democratice.

 

  1. Poporul trebuie permanent pregătit pentru ce e mai rău

 

Pentru aceasta: Mecanismele propagandei albe (oficială, integral asumată de guvern), “gri” (parțial asumată) și “negre” (niciodată asumată) trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permanență preocupat pentru ameliorarea condițiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipopulare dure se

vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porții anuale, conform unui program anunțat.

 

  1. Poporul trebuie să creadă că și ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trăi mai rău este tot pentru binele său

 

Pentru aceasta: Să obții acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obișnuieste cu ideea și înghite tot, dacă e prevenit și amânat.

 

  1. Poporul trebuie să aiba o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze și efecte

 

Pentru aceasta: Să te adresezi oamenilor ca și cum ar avea cu totii o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepți mulțimile spre un tip de gândire superficială, naivă și cu predispoziție la intoxicări informaționale.

 

  1. Poporul trebuie dezobișnuit să problematizeze realitatea și să acționeze sub impulsul emoțiilor

 

Pentru aceasta: Să faci tot timpul apel la sentimente și la reacții glandulare, nu la rațiune. Să încurajezi reacțiile emoționale, pentru că sunt cel mai ușor de manipulat.

 

  1. Poporul trebuie obișnuit cu satisfacții ieftine, care să-i ocupe timpul și să-l demotiveze în atingerea unor idealuri superioare

 

Pentru aceasta: Un sistem de învățământ corupt și nefuncțional este instrumentul ideal de a ține cetațenii în ignoranță și a manipula opiniile colective după bunul-plac.

 

  1. Poporul nu trebuie să aiba acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă și obiectivă

 

Pentru aceasta: Să încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc publicul și îl țin legat de emisiuni și seriale vulgare, ce trag inteligența în jos.

 

  1. Poporului trebuie să-i fie indus spiritul de turmă

 

Pentru aceasta: Să stimulezi sentimentul individual de vinovăție, de fatalitate, de neputință. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin o turmă și sunt ușor de controlat.

 

  1. Poporul nu trebuie să creadă în existența strategiilor și mijloacelor oficiale de manipulare

 

Pentru aceasta: Să apelezi la toate cuceririle științelor pentru a cunoaște punctele slabe din psihologia individului și a mulțimilor. În același timp, să discreditezi aceste cunoștinte prin mass-media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele și strategiile statale de manipulare.

 

 

 

Avram Noam Chomsky este lingvist si activist politic american, profesor emerit in lingvistica la MIT (Massachusetts Institute of Technology). In lumea academică, Chomsky este cunoscut pentru „teoria gramaticii generative”si pentru contributiile sale in domeniul lingvsiticii teoretice. El este cel care a revolutionat intreg sistemul lingvistic european prin elebrele sale modele generative. (Wikipedia)

Sursa: netdownload-1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s