CINA CEA DE TAINA

images (1)

Ce semnifica CINA CEA DE TAINA?

Pentru pregatirea mesei de Paste, Iisus isi trimite ucenicii, pe Petru sip e Ioan dupa Luca in oras: ‘Iata, intrand voi in oras va iesi inaintea voastra un om, ducand un vas de pamant cu apa, urmati lui in casa care intra. Si veti spune stapanului casei: ‘Invatatorul iti zice, unde este casa de ospat, unde sa mananc Pastele cu ucenicii mei?’ Si Acela va arata voua o incapere mare sus cu asternut; acolo gatiti.’

Seara, Mantuitorul se aseza la sfanta cina, impreuna cu cei doisprezece ucenici. Le readuce aminte ca unul dintre ei il va trada si ca totul se va intampla ‘dupa cum este scris despre mine’, apoi le vorbeste despre legea noua a credintei Sale. Si mancand ei, din painea binecuvantata de Iisus aceste le spuse:’ luati, mancati ca acesta este trupul meu’, si luand paharul, multumind le zice :’ Acesta este sangele meu, al legii noi’

Cee ace urmeaza are un rost tainic, pe care Iisus il stie, iar apostolii il vor afla dupa ‘patimirea sa’. Li se adreseaza tulburator, testamentar: ‘Cu dor am droit sa mananc aceste Pasti mai inainte de patimirea mea; Caci zic voua ca nu le mai mananc , pana cand va fi desavarsite in imparatia lui Dumnezeu. Referindu-se la cumpana arestarii sale , Hristos ii previne pe ucenici ca ‘toti va veti sminti in mine in noaptea aceasta’. Dupa sfanta Cina urmeaza drumul cumplit al incercarilor. Oameni neinvatati cu LEGEA IUBIRII PENTRU APROAPE nu inteleg sa-I dea intaitate in inima lor, martirizand pe Solul ei.

Masa din seara de Paste constituie un moment de mare continut si semnificatie spirituala si religioasa, fiind adeseori subiect sau motiv de inspiratie pentru diferite arte.

CINA CEA DE TAINA desemneaza tipul de reuniune restransa , unde se discuta chestiuni esentiale, secrete, si care are urmari ce dovedesc profunde schimbari de atitudine in raport cu un fenomen , un personaj, o problema, etc.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s