Blog

Metabolism, hrana vie si enzime

ada72-sfgh

Metabolism, hrana vie si enzime

 

Doctorul elvetian Paul Kutschoff, a fost primul care a demonstrat, in anul 1930, ca organismul uman are nevoie de MINIMUM 50% hrana vie intr-o zi,pentru ca sa functioneze optim.

Pe de alta parte insa, daca mai mult 50% din alimente dintr-o zi NU sunt vii(crude), sistemul imunitar  trateaza surplusul de alimente ca pe niste corpuri straine, astfel ca sistemul imunitar lupta cu surplusul de “hrana moarta” ca si cum ar lupta cu un corp strain care ti-a invadat organismul.

Ce este hrana vie?

Hrana vie = mancare care contine ENZIME.

TOATE organismele vii contin enzime. Unde nu exista enzime, nu exista viata.

Enzimele se distrug in totalitate cand un aliment este gatit termic(fiert,prajit,copt etc), motiv pentru care mancarea gatita este de fapt mancare moarta – indiferent ca vorbim de alimente vegetale sau animale.

Fiziologic vorbind, enzimele sunt niste proteine active care pun in miscare toate procesele biochimice care au loc intr-un organism viu –  fie el om, animal sau bacterie.

Toate procesele din organism, inclusiv cele care ne ajută să vedem, să gândim, sa digeram hrana, să respirăm, se produc în cazul unei persoane sănătoase la viteze impresionante, iar acest lucru se datorează enzimelor.

Mai sunt numite “catalizatorii vietii”, dar mai bine spus, ele sunt insăsi viata.

Noi oamenii avem 2 categorii de enzime: Enzime metabolice si  enzime digestive.

 

 Enzimele metabolice

Sunt enzimele din interiorul celulelor.

Sunt numite si “scanteia vietii” deoarece niciuna din miliardele de celule n-ar functiona fara ele.

Fiecare celula din corpul tau este o adevarata centrala atomica in care se petrec cateva zeci de mii de reactii pe secunda.

Partea proasta este ca…

Cu cat inaintezi in varsta numarul enzimelor scade,

iar enzimele metabolice NU POT FI SUPLIMENTATE cu enzime din exterior: nici cu alimente nici cu suplimente.

TOTUSI un stil de viata sanatos(dieta, exercitii, obiceiuri sanatoase) prelungeste viata enzimelor si mentine echilibrul enzimatic pana la o varsta inaintata.

Enzimele metabolice au nevoie de vitamine si minerale, in special de zinc si magneziu, pentru a functiona optim, de aceea, pentru a mentine un echilibru enzimatic in organism, este foarte important sa NU existe carente de vitamine si minerale in organism.

De asemenea ar fi foarte bine sa renunti la obiceiurile nesanatoase de tipul: alcool, fumat, sedentarism, alimente procesate…lucruri care sunt otrava curata pentru toate tipurile de enzime.

Enzimele digestive

Enzimele digestive sunt elementele-cheie in:

* Digerarea alimentelor

* Absorbtia nutrientilor din alimente

* Eliminarea reziduurilor nefolositoare din organism

Majoritatea enzimelor digestive sunt secretate de pancreas, dar si  ficatulvezica biliarăintestinul subţirestomacul şi colonul sunt organe care au la baza functionarii lor enzimele.

Principalele categorii de enzime digestive sunt:

* Amilazele – care descompun carbohidratii complecsi in zaharuri simple.

* Proteazele – care sunt responsabile pentru descompunerea proteinelor

* Lipazele – care descompun grasimile.

Dupa cum vezi, pentru fiecare tip de aliment exista o anumita enzima care sa-l descompuna pana la stadiul in care sa poate fi absorbit de catre organism.

Asadar nu putem vorbi de digestie in absenta enzimelor.

Desi sunt atat de importante pentru organismul uman, ele nu tin pentru totdeauna .

“Enzimele se consuma

Odata cu inaintarea in varsta enzimele digestive se imputineaza.

Nu numai ca se imputineaza, dar le si scade eficienta – cu fiecare an cu care inaintezi in varsta.

Studiile arata ca un om de 70 de ani are de 30 de ori mai putine enzime digestive decat un om de 30 de ani.

De aceea, odata cu imbatranirea digestia devine din ce in ce mai lenta si mai greoaie, astfel ca organismului ii va fi din ce in ce mai greu sa absoarba si sa valorifice nutrientii din alimente.

Acest lucru face ca oamenii in varsta sa se confrunte din ce in ce mai des cu probleme ale aparatului digestiv(balonari, indigestii, ulceratii etc) – si de aici cu multe alte afectiuni( din moment ce toate organele noastre sunt interconectate si interdependente).

Partea buna despre enzimele digestive este ca:

POT FI SUPLIMENTATE CU ENZIME DIN ALIMENTELE CRUDE

Alimentele CRUDE contin ENZIME ALIMENTARE care suplimenteaza enzimele digestive, si in acelasi timp le usureaza munca.

De exemplu: cand mananci un mar, el se digera aproape singur, deoarece are in el o parte din enzimele necesare pentru digestia lui, astfel ca  organismul tau va face o economie de enzime. Mai multe decat atat, corpul tau va digera COMPLET acel aliment, deoarece enzimele din alimentele vii conlucreaza excelent cu enzimele din organismul tau, pentru a digera acel mar.

Pe de alta parte, daca mananci o mancare gatita termic(fie carne sau legume), iti vei forta corpul sa epuizeze o cantitate foarte mare de enzime pentru a reusi sa digere  hrana.

De asemenea corpului ii este mult mai greu sa digere COMPLET alimentele moarte, si dupa cum probabil stii, un aliment incomplet digerat poate face mari pagube in intestine(in prima faza) – si apoi in tot organismul, de aceea trebuie sa tii cont si de cum combini alimentele .

Asa cum am mai spus, enzimele devin din ce in ce mai putine odata cu inaintarea in varsta, si de aceea ar fi foarte bine(pentru tine) sa ai grija de ele.

Cu cat consumi mai multe alimente crude(vii), cu atat mai mult iti vei pastra echilibrul enzimatic, si cu cat mai multa mancare gatita vei consuma cu atat mai repede vei ajunge la dezechilibru enzimatic.

Probabil cunosti oameni care, de la o varsta oarecare, au devenit alergici la diferite alimente, avand intolerante alimentare.

Intoleranta la lapteintoleranta la gluten sau orice alta intoleranta – arata  faptul ca organismul tau nu mai produce enzimele necesare pentru a descompune si digera acel aliment.

Cand un aliment nu este digerat, el devine toxic pentru organism, deoarece intra in putrefactie in intestinul gros si duce in prima faza la reactii alergice, dupa care la boli cronice.

Mai mult decat atat,  atunci cand peste 50% din mancarea dintr-o zi NU ESTE CRUDA(ci gatita), creste foarte mult cantitatea de leucocite din organism , ceea ce arata ca sistemul imunitar se comporta ca si cum organismul ar fi invadat de un corp strain.

Asadar este esential pentru un organism sanatos sa-si pastreze echilibrul enzimatic pentru a nu se imbolnavi.

In ce alimente se gasesc enzimele ?

In TOATE alimente vii.

  1. In fructelesi legumele crude. Cu cat sunt mai proaspete cu atat continutul lor de enzime este mai mare.

De exemplu: un mar care tocmai l-ai cules din pom, are mai multe enzime fata de unul pe care l-ai cules ieri sau alaltaieri.

De aceea este bine sa alegi merele din gradina sau cele din piata, decat cele din supermarket – aduse de la mii de km departare.

 

  1. In laptele proaspat– nefiert, nepasteurizat  aptele este un aliment minunat pentru sanatate, atat timp cat contine ENZIME.

Laptele “crud” (nefiert/nepasteurizat) contine o peste 60 de tipuri de enzime (asadar este un aliment cu adevarat viu VIU).

Aceaste enzime fac din lapte un aliment sanatos si vindecator, motiv pentru care este considerat de catre unii terapeuti o arma puternica in lupta cu bolile.

Asadar nu laptele in sine, ci enzimele pe care le contine sunt cu adavarat importante pentru sanatate.

Pe de alta parte, despre laptele pasteurizat (de pe rafuturile magazinelor)  nu se poate spune acelasi lucru.

In primul rand laptele pasteurizat este un aliment mort, doarece au murit TOATE enzimele din el.

 

Lactatele fermentate(iaurtul)

Iaurtul este de fapt un lapte care a fermentat sub actiunea anumitor culturi de bacterii( benefice pentru sanatea omului) – se mai numesc PROBIOTICE ( “pro”= pentru, “bios”=viata  – opusul antibioticelor) .

Acele bacterii se dezvolta de la sine in laptele viu, care contine enzime. Un lapte preparat termic(fara enzime) se transforma in iaurt DOAR daca i se adauga acele bacterii (Lactobacillus bulgaricus si Streptococus termophilus) – adica i se adauga o lingura de iaurt. Dupa cum vezi, bacteriile probiotice pot transforma laptele “mort”(fara enzime) in  iaurt viu(cu enzime).

Beneficiile iaurtului sunt nepretuite:

In primul rand bacteriile probiotice stau la baza florei intestinale – care este pilonul de baza la imunitatii. Consumand lacteate fermentate iti suplimentezi bacteriile benefice din flora intestinala, iar astfel iti intaresti sistemul imunitar. Asadar pentru un sistem imunitare de fier, iaurtul e un aliment obligatoriu.

 Este cel mai bun medicament dupa un tratament cu antibiotice( antibioticele fac praf flora intestinala, asadar si imunitatea).

Iaurt viu versus Iaurt mort

Majoritatea iaurturilor cumparate din magazin NU SUNT IAURTURI – arata ca iaurtul, pe eticheta lor scrie “iaurt” insa NU au in ele nici urma de enzime si probiotice.

Cum sa alegi iaurtul cel mai sanatos?

Ai 2 variante: Sa cumperi de la magazin sau sa-ti faci propriul iaurt acasa(cea mai buna alegere).

A. Iaurtul din magazin

Cand cumperi iaurt de la magazin trebui sa tii cont de urmatoarele aspecte:

Sa aiba termen de valabilitate de MAXIMUM 1 LUNA.

Sa aiba culturile bacterii scrise pe eticheta

Principalele culturi sunt Lactobacillus bulgaricus si Streptococus termophilus, insa cuvantul magic este ACTIVE.

 Sa nu fie inducit ( iaurt de fructe)

Iaurtul cu zahar adaugat nu este un aliment benefic pentru sanatate.

 3. In cerealele si semintele germinate.

 

In cerealele si seminte inmuiate

Cerealele inegrale pe care le consumi al micul dejun ascund in ele o multime de enzime, foarte benefice pentru organismul uman, dar care sunt INACTIVE. <vorbesc aici de cereale integrale, nu de prostiile alea de toate formele, cu o mie de arome si cu desene animate pe cutie care-si zic “cereale”.Acelea sunt “cereale” doar cu numele, deoarece sunt nesanatoase: prin continutul mare de zahar rafinat si adaosul de arome atrificiale. Nu mai zic de toate procesele prin care trec pana ajung la forma finala(de stelute, pernite sau mai stiu eu ce).>

Asadar, sper ca ai inteles ca aici vorbim despre cerealele integrale, si in niciun caz despre cele procesate si indulcite. Cele procesate nu mai au in ele nici urma viata(de enzime

 4. Multe alte alimente vii: oua crudemiere de albine

  5.  In suplimente nutritivecu enzime.

Pastilele cu ENZIME pot fi foarte folositoare, mai ales iarna cand alimentele vii sunt mai greu de gasit.

INSA in anotimpurile cand se gasesc alimente bogate in enzime la tot pasul, mi se pare absurd sa dai banii pe sumplimente cu enzime. Mai mult decat atat, niciun fel pastile su sumplimente nutritive( fie el cu minerale, vitamine sau enzime) n-o sa egaleze niciodata valoarea nutrientilor luati din alimentele crude. Adica, ceea ce face omul n-o sa egealeze niciodata ceea ce a facut Dumnezeu.

De asemenea, toate alimetele crude au o biodisponibilitate mult mai mare decat cele prelucrate termic.

Asadar, pastilele cu enzime pot fi o solutie pentru a suplimenta enzimatiele digestive, insa ele n-o sa egaleze niciodata enzimele care se gasesc in fructe si legume( adica enzimele in forma lor naturala).

 

 

 

Cariera – Maria

Maria

 

Esti nativ Rac cu ascendant (AS) in Sagetator.

Esti caracterizata de energia apei si energia focului care sunt destul de greu de echilibrat, care cateodata te fac sa te arunci cu capul inainte iar cateodata  te fac sa te retragi fara motiv.

AS in Sagetator reprezinta corpul fizic, felul cum te manifesti in societate si cum esti vazuta de ceilalti, reprezinta energia de manifestare a fortei tale interioare.

Ai abilitatea de a transforma totul in jurul tau iar cand tendinta ta de a ‘arde’ totul in jur, cand actiunile tale devin impulsive vei fi infranata de urmatorii factori externi:

  • La locul de munca actiunile tale vor fi infranate pt. ca tu trebuie sa pui lucrurile in miscare in mod minutios , in mod pasnic , dupa o analiza atenta a obiectivului.
  • Poti avea conflicte cu barbatii la locul de munca ( si mai ales daca este sef)
  • Anumite situatii, principii iti vor crea angoase, conflicte interioare, te vei simti obstructionata dar eu zic ca toate astea vor fi spre binele tau, deoarece toate aceste impedimente te vor invata sa iti dozezi energia.

 

Procesul tau de invatare este prin experimentare, de a te juca cu tot felul de situatii in care sa iti dai seama de propriile limite. Trebuie sa te concentrezi pe experienta in sine si nu pe obiectivul / activitatea in sine.

 

Un alt punct sensibil  pe care vreau sa-l accentuez este atentia pe care trebuie sa o dai tentindei tale spre idealism care te poate transforma intr-o persoana usor influientabila pana la credulitate si naivitate. Poate ca ti-ai dat seama pana acum sau nu dar ai reale capacitati psihice caracterizate prin telepatie clarviziune si o intuitie extraordinara. Daca vei deveni constienta de aceste capacitati, daca le vei dezvolta si folosi sau nu este alegerea ta dar m-as bucura daca vei incerca sa nu te lasi influientata de energia celor din jur prin constientizare pt. ca ai capacitatea de a prelua toate energiile celor din jur care nu iti vor da o stare buna. Devii constienta de emotiile tale, de sentimentele tale, de starile tale. Poti cobori in cele mai adanci stari de depresie, trebuie sa stii ca fiecare este responsabil de el insusi, de starea lui. Problema este sa inveti care sunt energiile tale si care sunt ale altora. Vreau sa analizezi bine acest aspect al fiintei tale pt. ca esti foarte sensibila la influientele subliminale indirecte.

Este bine sa inveti sa te cunosti pe tine insati pentru ca ai tendinta de a te baza pe parerea altora. Multe conflicte interioare le ai pentru ca ai tendinta de a fugi dupa himere, numai ca Doamne Doamne ti-a dat si ceva care sa te faca sa revii cu picioarele pe pamant cum se spune.

Esti vazuta ca o persoana plina de jovialitate, de veselie insa fiinta ta interioara, atunci cand ramai singura in fata ta insasi esti o persoana plina de emotionalitate, de empatie. Principiul ‘hranirii’ dat noua femeilor prin alaptare, prin hranirea celor din jurul nostrum cu dragoste, cu iubire, hrana fizica face parte din fiinta ta la cote inalte. Mama, fiica, sotie devotata isi face din casa ei, din cuibul ei altare de credinta.

Toate aceste calitati psihice, affective nu ti-au fost date sa le risipesti in vant ci ti-au fost date cu un scop, ti-au fost date pentru ati realiza menirea ta pe acest Pamant.

Fiecare dintre noi ar trebui sa ne intrebam de timpuriu de ce oare am venit AICI?

In harta noastra astrala acest scop este aratat prin Nodul Nord (NN) care are o anumita pozitie  si ne arata noua ce avem de facut. Chiar daca nu toata lumea crede in aceasta harta astrala, sufletul fiecaruia dintre noi “STIE” ce are de facut si este acel lucru pe care il facem cel mai greu in viata pt. ca de fapt acest NN reprezinta evolutia noastra ca oameni si spirit.

NN in harta ta astrala este in zodia Fecioarei,  o energie de pamant, o energie atenta la detalii, organizata, o energie pusa in slujba celorlalti asa cum mama PAMANT ne hraneste si ne suporta pe toti.

Strict la tine insati: tot ce faci in aceasta viata este de a fi util altora. Sentimentul de victima pe care il traiesti uneori, unul din punctele tale sensibile va fi simtitor diminuat daca vei ‘lucra’ pentru altii, acest lucru facandu-te pe tine puternica si iti va da tie o anumita siguranta de sine.

Ai capacitatea intuitive de a ajuta oamenii, simti instinctiv  ceea ce au nevoie cei din jurul tau. Orice vei face legat de terapeutica ( aici ma refer din pct. De vedere medical, farmaceutic) iti va da tie siguranta de sine, siguranta materiala deci scopul vietii tale.

Un alt motiv pentru care profesiile legate de terapeutica este o alegere excelenta este acela ca, in aceste profesii au importanta ‘maruntisurile’ vietii. In astfel de domenii in care succesul depinde atat de mult de atentia acordata detaliilor tu vei fi fortata sa te mentii focalizata pe ‘prezent’ iar pt. tine demersul de a crea ordine la nivel fizic elimina stresul psihic. Obiectivele clare trebuie sa faca parte din viata ta.

Cariera ta, munca ta nu trebuie sa fie focalizata pe dorinta de a castiga bani ci pe nevoia de a ajuta oamenii. Banii vor veni daca vei face acest lucru. Fiecare dintre noi trebuie sa castigam bani, valori material pt. ca asta face parte din planul terestru, pt. a fi fiinte sociale.

Ai o abordare materialista a vietii, cu ceva instabilitate in tinerete dar cu castiguri mici si sigure vei ajunge la stabilitate financiara, ajutata vei fi si de mosteniri primate din partea unei femei. Cu toate obstacolele pe care le vei intanli in cale, cu anumite schimbari de cariera daca te vei incadra pe drumul destinului tau firesc vei capata si stabilitatea financiara pe care ti-o doresti. Prin cariera vei suferi cele mai mari si benefice transformari ale personalitatii tale.  Ai o mare ambitie socio-profesionala si o mare dorinta de a straluci in mediul social iar in partea a doua a vietii vei putea accede si la functii de conducere, insa mare atentie pentru ca setea de putere te va transforma intr-un despot, intr-o persoana critica si asta contravine sensului vietii tale, cu spiritul de compasiune care trebuie sa fie pe primul plan.

Alt punct al vietii la care trebuie sa dai atentie este relationarea cu cei pe care ii intanlesti in viata. Esti inzestrata cu calitati care te vor ajuta sa privesti oamenii cu intelegere si acceptare si  sa nu lasi egoul sa primeze in relatiile tale.

Cariera ta este legata de scopul vietii tale, deci in concluzie:

Cu un spirit al compasiunii, al clarviziunii al intuitiei, cu reale calitati de comerciant, invatand ce inseamna o buna si corecta relationare, practicand o meserie in domeniul sanatatii, farmaceutic, therapeutic, aducand cu tine spiritul vizionar vei putea avea o cariera care sa-ti aduca implinire si sentimentul ca esti pe DRUMUL tau.

Lamuriri suplimentare in particular!!!RAC

 

 

 

Reguli pentru a fi om

  1. Vei primi un corp. Poate să îţi placă sau îl poți detesta, însă va fi al tău pentru întreaga călătorie pe care o faci pe Pamânt de această dată. Cum îl tratezi depinde numai de tine.
  2. În fiecare zi vei primi o lecţie pentru că eşti înscris la cursul full time numit VIAŢĂ. Poate să îţi placă lecţia sau să o consideri irelevantă ori prostească, dar în fiecare zi o lecţie va apărea într-o formă oarecare. Ai zilnic ocazia să înveţi din aceste lecţii. Ele se vor repeta regulat, până când experiența necesară ție va fi deplin asimilată.
  3. Nu există greşeli, există numai lecţii. Creşterea este un proces de încercare şi eroare, se numeşte experimentare. Experimentele eşuate sunt la fel de mult parte din proces ca şi cele care la un moment dat reuşesc.
  4. Deseori o lecţie învăţată va apărea din nou ca recapitulare. Ea poate fi deghizată faţă de forma originală în care a fost învăţată tocmai pentru a te testa dacă ai învăţat bine.
  5. Învăţarea lecţiilor nu se termină. Nu există nici o parte a vieţii care să nu conţină lecţii. Dacă mai trăieşti înseamnă că mai ai lecţii de învăţat. Câinii bătrâni poate că nu mai învaţă trucuri noi dar oamenii bătrâni cu siguranţă mai pot învăţa lucruri noi.
  6. Nu există un loc mai bun decât AICI. Când noţiunea ta despre ACOLO a devenit un AICI vei obţine imediat un alt ACOLO care, din nou, va arăta mai bine decât AICI.
  7. Ceilalţi nu sunt decât nişte oglinzi pentru tine. Nu poţi să iubeşti sau să urăşti ceva la o altă persoană fără ca acel aspect să fie o parte din tine pe care o iubeşti sau o urăşti. Din nou iată o ocazie să mai înveţi încă o lecţie.
  8. Ce faci cu viaţa ta este pe deplin decizia ta. Ai toate uneltele şi resursele să o modelezi aşa cum vrei. Alegerea este a ta. Alegerea este o recapitulare a lecţiilor pe care le-ai primit zilnic.
  9. Ai deja toate răspunsurile. Răspunsurile la toate întrebările vieţii sunt deja în tine, tot ceea ce trebuie să faci este să te uiţi înăuntru, să asculţi şi să ai încredere. A te ruga înseamnă să ceri răspunsuri, a medita înseamnă să le asculţi.

Sursa: netlectii-invatate-citate-despre-viata

CINA CEA DE TAINA

images (1)

Ce semnifica CINA CEA DE TAINA?

Pentru pregatirea mesei de Paste, Iisus isi trimite ucenicii, pe Petru sip e Ioan dupa Luca in oras: ‘Iata, intrand voi in oras va iesi inaintea voastra un om, ducand un vas de pamant cu apa, urmati lui in casa care intra. Si veti spune stapanului casei: ‘Invatatorul iti zice, unde este casa de ospat, unde sa mananc Pastele cu ucenicii mei?’ Si Acela va arata voua o incapere mare sus cu asternut; acolo gatiti.’

Seara, Mantuitorul se aseza la sfanta cina, impreuna cu cei doisprezece ucenici. Le readuce aminte ca unul dintre ei il va trada si ca totul se va intampla ‘dupa cum este scris despre mine’, apoi le vorbeste despre legea noua a credintei Sale. Si mancand ei, din painea binecuvantata de Iisus aceste le spuse:’ luati, mancati ca acesta este trupul meu’, si luand paharul, multumind le zice :’ Acesta este sangele meu, al legii noi’

Cee ace urmeaza are un rost tainic, pe care Iisus il stie, iar apostolii il vor afla dupa ‘patimirea sa’. Li se adreseaza tulburator, testamentar: ‘Cu dor am droit sa mananc aceste Pasti mai inainte de patimirea mea; Caci zic voua ca nu le mai mananc , pana cand va fi desavarsite in imparatia lui Dumnezeu. Referindu-se la cumpana arestarii sale , Hristos ii previne pe ucenici ca ‘toti va veti sminti in mine in noaptea aceasta’. Dupa sfanta Cina urmeaza drumul cumplit al incercarilor. Oameni neinvatati cu LEGEA IUBIRII PENTRU APROAPE nu inteleg sa-I dea intaitate in inima lor, martirizand pe Solul ei.

Masa din seara de Paste constituie un moment de mare continut si semnificatie spirituala si religioasa, fiind adeseori subiect sau motiv de inspiratie pentru diferite arte.

CINA CEA DE TAINA desemneaza tipul de reuniune restransa , unde se discuta chestiuni esentiale, secrete, si care are urmari ce dovedesc profunde schimbari de atitudine in raport cu un fenomen , un personaj, o problema, etc.